MSN

Een studieopdracht…op het moment ben ik een nascholing aan het volgen op de Holistisch Beeldende Kunstopleiding bij ’t Pad.

Het verhaal van Parcival en de zoektoch naar de Heilige Graal dient hierbij als leidraad. Dit verhaal gaat over ridder Parcival die op zijn levensweg van onbewust naar bewustzijn groeit. Een diepgaand verhaal dus met veel raakvlakken naar ons dagelijks leven.

De opdracht is om deze zoektocht kunstzinnig te vertalen naar je eigen dagelijks leven…hoe houd jij zelf stand in deze wereld van social media, waarin je je op Facebook beweegt, geliked wordt en zelf mag liken.
Je navigeert met je smartphone en zet berichten op LinkedIn, MSN, WhatsApp, etc. Wat is dit voor wereld waarin we leven en in wat voor chaotisch woud leef jij?
Nou, ga daar maar eens even voor zitten… geen eenvoudige vraag en ook één die nogal confronterend blijkt als ik eenmaal ben begonnen.

Ook ik blijk verstrikt te zijn in dit social medianet en word eens even met mijn neus op de feiten gedrukt dat al dit ‘sociale’ verkeer behoorlijk veel van mijn tijd opslokt. De vraag is: “Wat levert het me nu eigenlijk op?” Behalve dan dat ik een dwangmatig handelen voel om mijn FB te checken, geen genoeg kan krijgen van leuke plaatjes pinnen op Pinterest en dat ik ook daarnaast nog mijn eigen website bij moet houden…poeh dat valt niet mee!

Ik merkte dat ik door al deze ‘dwang’ een soort tunnelvisie begon te krijgen en ik moest mezelf weer even wakker schudden dat dit toch niet kon zijn waar het in dit leven om draait. Hoe kon ik hier een zinvolle invulling aan geven vroeg ik mijzelf af en deze vertalen naar een kunstwerk?

Ik begon allerlei teksten te verzamelen die met Social Media te maken hadden en kwam ook mooie teksten tegen die andere verlangens en hogere doelen in mij naar boven haalden. Geïnspireerd op de collages van Amerikaans kunstenaar Derek Gores, begon ik een beeld te scheppen met al deze papiersnippers.
Mijn verlangen om in deze chaotische wereld dicht bij mezelf te kunnen blijven kwam daar sterk in naar voren. Zo is het werk een combinatie geworden van chaos versus Zen, Social Media versus Monnik, natuurlijk ‘zijn’ versus maatschappij.

Ik heb de polariteiten die wij net als ridder Parcival, op ons levenspad tegenkomen, op intuïtieve wijze een plek geven. De titel MSN kwam spontaan…deze monnik heeft zijn eigen MSN-taal ontwikkeld om te aarden temidden van de chaos en dwangmatigheden in onze samenleving: Meditatie,Stilte en Natuurlijk ‘zijn’…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA